SEBZELİ BULGUR PİLAVI
Yıl 1930
yeni bir Cumhuriyet yaşanmaktadır Anadolu coğrafysında Genç, hevesli,
enerjik.Eğitim seferberliği kararı alır
Ankara.Hiç ayırım yapılmadan yurdun dört bir yanından zeki çocuklar
öğretmen olmak için yetiştirilir.
Kıt olanakları.Birlik, beraberlik, kardeşlik ,gelecek
umutları tek yürek yapar onları.Üç öğün yemek verir okul .Bulgur pilavı, üzüm
hoşafı benzerleri.
Sevgili babacığım anılarını anlattı bu bayram
bize.Sık sık gözlerimiz doldu.Nerelerden geldiğimizi unutur olduk şu günlerde.Bir
bir hatırladık.Kolay kurulmamış bu güzel ülke.Onları minnetle anmalı.
Öğle yemeği zamanı geldiğinde ara verip anılara
bir bulgur pilavı pişirdik.Babamın anlattıklarından....
İşte tarifi;
Rendelenmiş soğan , ince kıyılmış sarımsak
zeytin yağı -tereyağı karışınına eklenir.Hafif pembeleşmeden inceçik kıyılmış
semizler(Semiz otu yani) eklenir.İnce kıyılmış yeşil biberlerle birlikte.Varsa yeşil
soğanda .
En son rendelenmiş domateslerle beraber az biber
- domates salçası .
Birbirlerine tanıştırılıp kaynaştırıltıktan
sonra iki bardak bulgur ki
güneşi içinde taşıyan.
Kaynamış dört bardak su tuz karabiber az zerdeçal.
İşte hepsi bu.Kaynadıktan sonra kısık ateş işin
püf noktası.
Tencere ateşten alınmak üzereyken taze nane, maydanoz
kıyımasının ardından üzerine havlu kapatılıp dinlendirilmesi...
Sakın ha kola yada fanta içmeyin bu yemekle
Cumhuriyetin ilk yılları anılarına ayıp olmasın.