27 Ekim 2010 Çarşamba

MENEMEN

    Ne güzeldir yaz aylarında deniz kenarında menemen yemek.Tuzlu Akdeniz   denizinden sonra .Bastıran sıcaktan kaçış.Sade,temiz bir köşede ağaçların altında menemen ısmarlayıp ayranla içmek peşinden de demli çay.Yada başını hafif döndüren yaza yakışır sarı renkte buz gibi bir bira.Tüm yorgunluğun,açlığın gittiği anlar.
      Menemen: Herkesin de bir menemen tarzı vardır hayatta.işte benimki
      Önce soğanları soyup ikiye kestikten sonra yarım  halka doğrarım.Kızgın az ayçiçeği yağlı tavaya aktarıp diriliğini kaybetmeye başlayınca 1 kesme şeker atarım tavaya.
      Şeker eridiğinde yeşil biber,kırmızı biber,sarımsak .Hep beraber karışrırıp tavanın ağzını kapatırım.Ki hepsi beraber harmanlanıp yumuşasın.
      Ardından kabukları soyulmuş domatesleri halka halka dorayıp soğan biber karışımına yallarım.Peşlerine domates ve biber salçasıda yolladımmı.İşlem tamam.
      Onlar sularını çekip pişmek üzereyken  tüm baharatkları(tuz ,karabiber ,kekik,kimyon) koyduğum karışımı dökerim. 
      Sonra  yumurta sayısı kadar çukur açıp  yumurtaları kırarım menemenin içine.
      Üzerine ince ince doğradığım nane, maydanoz, reyhan(az ) karışımını yumurtaların akları beyazlaşmaya yüz tuttuğunda tüm tavayı kaplayacak şekilde serpiştirip kapağı ve ocağı kapatıp insanları sofraya davet ederim.Menemen hazırrrr diye.Yanına bol çeşit ekmek,yoğur ayran vs…


Sonra uzanıp kumsala gökyüzünde salınan bulutları seyre dalalım.Hayallerimizle birlikte.

2 yorum:

sinirkoyu dedi ki...

şu ana kadar duyduğum en güzel menemen tarifi. kesme şeker çok akıllıca. benim hiç aklıma gelmemişti. reyhan, maydanoz, nane de çok süper fikir.yarın erken kalkarsam kahvaltıda bunu yapacağım, sonra da aynı sizin yaptığınız gibi "menemen hazıır" diye sesleneceğim. inşallah iyi olur benimki de:) blogunuzu annemle severek okuyoruz. sizin de aynı şıvgın gibi hayata iyimser bir bakışınız var, ikinizde de en sevdiğim şey bu. yazılarınızın devamını bekliyoruz!

saniye dedi ki...

kesinlikle şekeri demek gerek....
ama benimm canım bu saatte aynı tarifteki gibi menemen istedi :)